Otwórz z dźwiękiem


Witaj, dzisiaj jest Czwartek 18.04.2024r.
Masz pytania napisz do nas


Logowanie
e-mail
Hasło


Nie posiadasz konta?
Zarejestruj się

Zapomniałeś hasła?
Resetuj hasło


WYSPA SØRØYA – Sørvær Gjestehus

Nie ma chyba lepszego miejsca na świecie do połowów dalekomorskich niż Sørøya. Obfitość ryb sprawia, że to bez wątpienia prawdziwe wędkarskie eldorado, gdzie sezon trwa cały rok.



OPIS

Sørøya to czwarta co do wielkości wyspa w Norwegii o powierzchni 811,4 km², leżąca w północnej części kraju około 150 km na północ od Alty. Największe miasta to Hasvik i Hammerfest. Najwyższym punktem jest szczyt Komagaksla (659m n.p.m.).
Bliskość Prądu Zatokowego sprawia, że porty na Sørøy są wolne od lodu i pomimo surowego klimatu, warunki do wędkowania są dobre przez cały rok. W marcu i kwietniu wielkie arktyczne dorsze przypływają na tarło do płytszych wód wokół wyspy. Klimat w tym czasie może być zmienny zarówno z arktycznymi zimowymi sztormami jak i spokojną aurą. Pomimo, że z powodu sztormów, kilka dni można spędzić w porcie i tak ma się szansę na złowienie (chociażby przez 2 dni) rekordowych okazów dorszy. Maj, czerwiec i lipiec oferują najbardziej stabilną pogodę i widok pięknego północnego słońca. To czas z długimi, jasnymi dniami i możliwością łowienia przez wile godzin na dobę.
Oprócz pogoni za dużym dorszem, lato oferuje intensywną walkę z wielkim czarniakiem, karmazynem, zębaczem oraz polowanie na halibuta. W ciągu ostatnich kilku lat ilość halibuta wokół wyspy Sørøya znacznie wzrosła. Mniejsze halibuty (20 – 40 kg), złowić można przez cały sezon w płytszych wodach. Olbrzymie halibuty (pow. 100 kg) pozostają w głębszych wodach, ale późnym latem przypływają za pokarmem na płytsze wody. Sierpień i wrzesień to najlepsze miesiące dla tych, którzy mażą o olbrzymich halibutach. Według norweskich rybaków, pojedynek z takim gigantem jest ostatecznym testem męskości.
Nie ma chyba lepszego miejsca na świecie do połowów dalekomorskich niż Sørøya. Obfitość ryb sprawia, że to bez wątpienia prawdziwe wędkarskie eldorado, gdzie sezon trwa cały rok. Ośrodek Sørvær Gjestehus położony jest zaledwie 8-10 km od norweskiego szelfu kontynentalnego. To moim zdaniem najlepsze nie tylko w Norwegii ale na całym Świecie miejsce dla wędkarzy do połowy dorszy i olbrzymich halibutów.


DOJAZD

Do ośrodka Sørvær Gjestehus można dotrzeć samochodem lub samolotem. Ostatni etap podróży samochodem to przeprawa promowa z miejscowości Oksfjord do miejscowości Hasvik na wyspie Sørøya, a następnie 36 km do ośrodka Sørvær Gjestehus. W okresie letnim są to 3-4 przeprawy w ciągu doby. Sørøya posiada własne lotnisko w Hasvik, w odległości ok. 38 km od ośrodka. W środy i soboty odbywają się loty do Tromso. Dla naszych klientów wyprawy grupowej, proponujemy przelot z Polski do Alty. W takim wypadku klienci sami rezerwują bilet i dopasowują sobie samolot tak aby nasz autokar zabrał ich po drodze z Alty. Swój bagaż, w tym sprzęt wędkarski, pakują do autokaru i przyczepy w Polsce, w godzinach i miejscu zgodnym z programem wyprawy. To samo dotyczy klientów którzy zdecydują się na lot z Tromso na Soroy.


WĘDKOWANIE, GATUNKI RYB

Najczęściej łowionymi gatunkami w okolicach wyspy Sørøya są:

Wymiary ochronne ryb:

UWAGA: Zgodnie z nowymi przepisami, z ośrodków prawnie zarejestrowanych w Norwegii, można wywieźć do 18 kg fileta.


ŁODZIE

Do dyspozycji uczestników baza wędkarska posiada duże łodzie - Arronet 23,5 stopy (7,1m) z silnikiem 150 KM, w pełni wyposażone w GPS, sonar, VHF, gafel, haczyk do halibuta, linę ogonową. Dużo miejsca dla 4 wędkarzy. Uchwyty na wędki i skrzynki na ryby. Łowimy w 4 osoby na łodzi.

UWAGA: Zgodnie z prawem osoby urodzone po 01.01.1980r. obowiązkowo muszą posiadać licencję do obsługi łodzi o długości do 15 m.


WYŻYWIENIE

We własnym zakresie!
We własnym zakresie! W każdym apartamencie znajduje się kuchnia z pełnym wyposażeniem. Żywność i napoje należy zabrać z Polski. W Norwegii jest bardzo drogo – jest to najdroższy kraj w Europie! Produkty żywnościowe kupione w Polsce należy zapakować do pojemnika styropianowego objętości max do 32 litra. Na miejscu pojemnik ten posłuży nam do pakowania zamrożonych filetów rybnych. Sprawdzony pojemnik który zapewnia zabranie 18kg. filetów: Pojemnik 32 litry

UWAGA: Pojemniki większe nie będą akceptowane. Umowa na wyprawę to równocześnie zgoda na zabranie wyłącznie pojemników jak wyżej.


ZAKWATEROWANIE

Dom jest podzielony na 2 oddzielne piętra. Na każdym piętrze znajduje się 5 pokoi dwuosobowych z 2 łóżkami pojedynczymi (10 łóżek/piętro), 2 toalety, 2 prysznice, 1 duża, w pełni wyposażona kuchnia (lodówka, zamrażarka, kuchenka mikrofalowa, piekarnik, garnki/patelnie, talerze itp.) oraz 1 duży balkon z widokiem na morze. Oba piętra są dokładnie takie same.

Domki posiadają własną, w pełni wyposażoną kuchnię i toaletę/prysznic. Dwie sypialnie z 2 łóżkami piętrowymi.

Pościel i ręczniki w cenie dla wszystkich gości.
Bezpłatne korzystanie z sauny i jacuzzi dla wszystkich gości.


INNE

Na miejscu służący pomocą miejscowy przewodnik wędkarski.
Bezpłatny dostęp do chłodni, suszarni, oczyszczalni ryb, sauny i jacuzzi.
Na terenie kempingu posiadamy również pub/restaurację, sklep ze sprzętem wędkarskim. Wypożyczamy wędki i kombinezony pływające.


KOSZTY

Cena wyprawy:

6300,00 zł/osoba bez względu na zakwaterowanie.

Cena wyprawy zawiera:

Cena wyprawy nie zawiera:


UWAGA: Aby wyprawa doszła do skutku musi być dokładnie 24 chętnych!

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam Zbigniew Grzybek – ekspert wędkarski.



hitra-wedkarstwo.cba.pl - wędkarstwo morskie seszele, wędkowanie na seszelach, wędkarstwo morskie norwegia, turystyka wędkarska, morskie wyprawy wędkarskie, morskie wędkarstwo w norwegii, wyprawy wędkarskie norwegia i indywidualne wyprawy wędkarskie