WYSPA SØRØYA – Big Fish Adventure
Nie ma chyba lepszego miejsca na świecie do połowów dalekomorskich niż Sørøya. Obfitość ryb sprawia, że to bez wątpienia prawdziwe wędkarskie eldorado, gdzie sezon trwa cały rok.
OPIS
Sørøya to czwarta co do wielkości wyspa w Norwegii o powierzchni 811,4 km², leżąca w północnej części kraju około 150 km na północ od Alty.
Największe miasta to Hasvik i Hammerfest. Najwyższym punktem jest szczyt Komagaksla (659m n.p.m.).
Bliskość Prądu Zatokowego sprawia, że porty na Sørøy są wolne od lodu i pomimo surowego klimatu, warunki do wędkowania są dobre przez cały rok.
W marcu i kwietniu wielkie arktyczne dorsze przypływają na tarło do płytszych wód wokół wyspy.
Klimat w tym czasie może być zmienny zarówno z arktycznymi zimowymi sztormami jak i spokojną aurą.
Pomimo, że z powodu sztormów, kilka dni można spędzić w porcie i tak ma się szansę na złowienie (chociażby przez 2 dni) rekordowych okazów dorszy.
Maj, czerwiec i lipiec oferują najbardziej stabilną pogodę i widok pięknego północnego słońca. To czas z długimi, jasnymi dniami i
możliwością łowienia przez wile godzin na dobę.
Oprócz pogoni za dużym dorszem, lato oferuje intensywną walkę z wielkim czarniakiem, karmazynem, zębaczem oraz polowanie na halibuta.
W ciągu ostatnich kilku lat ilość halibuta wokół wyspy Sørøya znacznie wzrosła.
Mniejsze halibuty (20 – 40 kg), złowić można przez cały sezon w płytszych wodach.
Olbrzymie halibuty (pow. 100 kg) pozostają w głębszych wodach, ale późnym latem przypływają za pokarmem na płytsze wody.
Sierpień i wrzesień to najlepsze miesiące dla tych, którzy mażą o olbrzymich halibutach.
Według norweskich rybaków, pojedynek z takim gigantem jest ostatecznym testem męskości.
Niezależnie od okresu, masz większą szansę, niż gdziekolwiek indziej, na złowienie swojej rekordowej ryby.
Gospodarze ośrodka podczas pobytu zapewniają swoim klientom doradztwo w zakresie sprzętu, łowisk itp.
Mogą być przewodnikami wędkarskimi i zawsze chętnie dzielą się swoim doświadczeniem.
DOJAZD
Do ośrodka Big Fish Adventure można dotrzeć samochodem lub samolotem. Ostatni etap podróży samochodem to przeprawa promowa z miejscowości Oksfjord
do miejscowości Hasvik na wyspie Sørøya. W okresie letnim są to 3-4 przeprawy w ciągu doby.
Sørøya posiada własne lotnisko, w odległości 10 minut od hotelu w Hasvik. W środy i soboty odbywają się loty do Tromso.
Dla naszych klientów wyprawy grupowej, proponujemy przelot z Polski do Alty.
W takim wypadku klienci sami rezerwują bilet i dopasowują sobie samolot tak aby nasz autokar zabrał ich po drodze z Alty.
Swój bagaż, w tym sprzęt wędkarski, pakują do autokaru i przyczepy w Polsce, w godzinach i miejscu zgodnym z programem wyprawy.
WĘDKOWANIE, GATUNKI RYB
Najczęściej łowionymi gatunkami w okolicach wyspy Sørøya są:
- Halibut
Halibuty to zdecydowanie największe ryby wokół Sørøy. Łowienie ich to niezapomniana walka, bez porównania z innymi rybami. Już 40kg halibut może sprawić, że w kilka sekund, bęben z linką kołowrotka lub multyplikatora będzie pusty. Według starych norweskich zwyczajów pochodzących z połowów halibuta, złowienie halibutów powyżej 50 kg, było ostatecznym testem na męskość. Hippoglossus to potężny wojownik, a jego mięso jest delikatne i smaczne. - Dorsz
Dorsze w okolicach Sørøy są naprawdę duże. Okazy do 35 kg nie są rzadkie, a przeciętna wielkość to od 3kg do 20 kg. - Zębacz
Zębacz to ryba z potężnymi, mocnymi szczękami i wielkimi zębami. Jego mięso jest doskonałe do grillowania i smażenia. Często jest nieruchomy i w przypadku złowienia, jest duże prawdopodobieństwo, że w tym miejscu jest ich więcej. Przeciętna wielkość to 2-3 kg ale są okazy powyżej 10 kg. - Karmazyn
Karmazyn to prawdziwy przysmak. Łowi się je na dużych głębokościach, powyżej 100 m. Wokół Sørøy osiągają wagę do 8-9 kg.
Wymiary ochronne ryb:
- Dorsz - 47cm
- Halibut - 80cm
- Czarniak - 40cm
- Plamiak - 44cm
UWAGA: Zgodnie z nowymi przepisami, z ośrodków prawnie zarejestrowanych w Norwegii, można wywieźć do 18 kg fileta.
ŁODZIE
Do dyspozycji uczestników baza wędkarska posiada przestronne, solidne łodzie aluminiowe o długości 19 stóp.
- Długość: 5,8 m. (19 stóp)
- Materiał: aluminium.
- Silnik czterosuwowy: 50 KM.
- Pasażerowie: maksymalnie 4 osoby.
Wyposażenie lodzi:
- Sonar,
- GPS,
- Uchwyty na wędki,
- Skrzynki na ryby,
- Kamizelki ratunkowe.
Dla zapewnienia ciągłej sprawności łodzi, ośrodek posiada własny serwis.
Dla bezpieczniejszego i wygodniejszego połowu, do dyspozycji 24 uczestników będzie przeznaczonych 8 łodzi tj. po 3 osoby na łodzi.
UWAGA: Zgodnie z prawem osoby urodzone po 01.01.1980r. obowiązkowo muszą posiadać licencję do obsługi łodzi o długości do 15 m.
PORT HASVAG
Port Hasvag położony jest w malowniczej okolicy, około 1,5 km od hotelu w Hasvig. Zaletą jest mała odległość (do 2 km) od otwartego morza i pierwszych miejscówek. W porcie znajdują się zamrażarki i miejsce do patroszenia ryb. Dodatkowo istnieje możliwość wynajęcia przewodnika wędkarskiego (koszt to 2400 NOK za 6 godzin) oraz wypożyczenia wędek i innego sprzętu wędkarskiego. Sprzęt wędkarski można kupić w sklepie znajdującym się w hotelu Hasvik.
WYŻYWIENIE
We własnym zakresie!
W każdym apartamencie znajduje się kuchnia z pełnym wyposażeniem. Żywność i napoje należy zabrać z Polski. W Norwegii jest bardzo drogo – jest to najdroższy kraj w Europie!
Produkty żywnościowe kupione w Polsce należy zapakować do pojemnika styropianowego objętości max do 32 litra. Na miejscu pojemnik ten posłuży nam do pakowania zamrożonych filetów rybnych.
Sprawdzony pojemnik który zapewnia zabranie 18kg. filetów: Pojemnik 32 litry
UWAGA: Pojemniki większe nie będą akceptowane. Umowa na wyprawę to równocześnie zgoda na zabranie wyłącznie pojemników jak wyżej.
ZAKWATEROWANIE
Do dyspozycji uczestników będą 4 apartamenty w Hasvagen 62 (w 2 domkach A z C i B z D) znajdujące się w odległości 500 metrów od portu z łodziami. Wszystkie apartamenty posiadają telewizor z pakietem kanałów i bezprzewodowy internet. Ponadto lotnisko oddalone jest o 2,5 km, prom 3,5 km, sklep spożywczy 3 km, restauracja i bar 3 km, hotel Hasvik 2 km.
Apartamenty A (I piętro) i C (parter) wyposażone są w:
- Pokój dzienny,
- 3 sypialnie, łącznie 6 łóżek,
- Jedna sypialnia z łóżkiem piętrowym,
- Dwie sypialnie z dwoma łóżkami pojedynczymi,
- Łazienka z prysznicem i toaletą,
- Kuchnia z lodówką, zmywarką, mikrofalówka, ekspresem do kawy, czajnikiem do gotowania wody.
Apartamenty B (I piętro) i D (parter) wyposażone są w:
- Pokój dzienny,
- 2 sypialnie, łącznie 6 łóżek,
- Jedna sypialnia z łóżkiem piętrowym,
- Druga sypialnia z łóżkiem piętrowym i dwoma łóżkami pojedynczymi,
- Łazienka z prysznicem i toaletą,
- Kuchnia z lodówką, zmywarką, mikrofalówka, ekspresem do kawy, czajnikiem do gotowania wody.
KOSZTY
Cena wyprawy:
- Apartament A i C – duży pokój 2-osobowy (pojedyncze łóżka), 3 osoby w łodzi
4500,00 zł/osoba - Apartament A i C – pozostałe pokoje 2-osobowe w tym z łóżkami piętrowymi, 3 osoby w łodzi
4400,00 zł/osoba - Apartament B i D – wszystkie pokoje 2 i 4-osobowe, 3 osoby w łodzi
4400,00 zł/osoba
Cena wyprawy zawiera:
- Przejazd autokarem (WC,DVD) w obie strony - 24 uczestników w autokarze z przyczepą (do dyspozycji podwójne siedzenie),
- Przejazd przez Szwecję (prom Świnoujście – Trelleborg) lub przez Finlandię (prom Tallin – Helsinki z kabinami)
- Około 50% kosztów noclegów w obie strony w Szwecji lub w Finlandii
- Koszt przeprawy promowej autokaru z przyczepą Oksfjord-Hasvik-Oksfjord,
- Opiekę eksperta wędkarskiego,
- Zakwaterowanie,
- Wynajęcie łodzi wędkarskich,
- Ubezpieczenie NNW (następstw nieszczęśliwych wypadków) i KL (koszty leczenia).
Cena wyprawy nie zawiera:
- Wyżywienia na miejscu (w apartamentach do dyspozycji kuchnia z pełnym wyposażeniem),
- Wyżywienia na promach (z wyłączeniem posiłku na promie z Helsinek w każdą stronę),
- Miejsca w kabinie Trelleborg – Świnoujście,
- Dopłaty 50 % za noclegi w Szwecji lub w Finlandii – ok. 50 do 100 zł/osoba
- Kosztu promu Oksfjord-Hasvik-Oksfjord - 200 NOK/osoba (płatne na promie),
- Paliwa do łodzi - szacowany koszt 500 – 700 NOK/osoba (płatne na miejscu).
UWAGA: Aby wyprawa doszła do skutku musi być dokładnie 24 chętnych!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam Zbigniew Grzybek – ekspert wędkarski.